L'informe PISA és un estudi que fa la OCDE i publica cada tres anys on es tracten tres àrees i s'aprofondeix en una cada tres anys de forma més incident. Aquest text es bassa en un únic examen realitzat als centres educatius d'un país en una única jornada i tractant d'avaluar les matemàtiques, les ciències i la llengua només. Però amb la característica de passar-se només als alumnes de 15 anys per part de gent neutral (desconeguda) amb un sistema que no tenen per què haver vist els alumnes (desconegut) i amb un tint d'imparcialitat inexistent.
De la lectura de l'informe del 2009, la única cosa que mn'ha agradat és que manifesta que a Espanya la diferència real entre un mateix alumne a una pública i a una privada és d'un 5% a favor de la privada. Amb la qual cosa, em fa entendre, que si el seu fill trau un 7 en la pública, en la privada li representaria un 7'35. A partir d'aquesta dad, ens podem plantejar si les quotes són tant necessàries com alguns volen fer-nos creure.
Però tornant a la irracionalitat del PISA, podem dir que no entenem cóm es pot escoltar i tindre en compte de forma tan destacada un examen que només ens parla del resultat, i no del procés. No ens avalua una escola per la seva capacitat d'innovació, integració...
Simplement ens diu que Finlandia es la millor amb un 536 i Espanya està a mitja tabla amb un 481. I clar, tot el món ens diu automàticament que hem de fer com Finlàndia. Però clar, aquest estudi no val absolutament de res sino afegim automàticament quin és l'esforç econòmic, de personal, d'implicació dels pares, de col.laboració dels estaments polítics, les baixes maternals... Si tenim en compte que els mestres d'allí tenen entre un terç i la quarta part d'alumnes que ací; que els pares pacten amb els mestres els exercicis que es fan amb els fills i que ells responen pels problemes dels fills, que els estaments polítics tenen tanta confiança en el sistema públic que la privada en auqests païssos està al voltant del 10% o que les baixes de maternitat són aproximadament d'un any i mig més que en Espanya... Pot ser, no fem la lectura apocalíptica que resulta de la freda xifra. És més, si tenim en compte la cantitat de recursos, no ens aquivocarem si plantejem que l'educació a Espanya és increiblement bona i que l'informe PISA no és més que un paper fred que mostra mitja veritat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada