Búsqueda personalizada

dijous, 21 de juny del 2012

Relació entre música i educació


A part de l'assignatura de música que es dóna a les escoles modernes d'avui en dia, tenim diverses dades a aportar sobre la relació entre l'educació i la música. De moment, tots sabem que una boníssima forma d'aprendre un idioma és justament sentint les cançons en aquest idioma, si és comparant amb les lletres originals i les traduccions al nostre idioma, millor que millor. Jo vaig aprendre italià així, vaig fer un mes de classe i vaig escoltar molta música.A nivell de l'idioma propi, també ens val de molt a infantil més que res, però també a primària i secundària.Tot i això, tampoc no és aquesta ni l'única ni la millor de les propietats que ens pot aportar la música a nivell d'aula. La música té un efecte socialitzador i integrador a l'aula que no té cap altra disciplina. Si dos nens que no es coneixen senten a un tercer cantar una cançó que comparteixen poden acabar cantant tots tres junts a cor. Curiosament, si els mateixos veuen al tercer fent divisions o una anàlisi sintàctica, fàcilment creuaran a l'altra vorera del carrer o acceleraran el pas.
Malgrat que a Espanya aquesta disciplina està una mica verda, s'ha començat a treballar la musicoteràpia, que és aplicable com atenció precoç, com preventiva i com a teràpia per a discapacitats. Segons Serafina Poch La musicoteràpia pot definir com l'aplicació científica de l'art de la música i la dansa amb finalitat terapèutica, per prevenir, restaurar i augmentar la salut física, com mental i psíquica de l'ésser humà, a través de l'acció del musicoterapeuta.
Mari Carmen Creus Martín ens assegura que la musicoteràpia és positiva per als deficients visuals dient: la música per al cec és un mitjà d'expressió emocional socialment acceptable i interiorment gratificant, el piano és un mitjà d'integració de les formes d'aprenentatge auditiva kinestèsica i tàctil .
Especialment s'ha parlat de l'Efecte Mozart, que sembla que en bombardejar-nos amb la nota Si potència les nostres neurones gran manera. De fet, l'obra k448 per a dos pianos: http://www.youtube.com/watch?v=Mt5Li1enesw que suposadament millora la capacitat espai temporal de qui l'escolta.
   Ja fa uns anys vaig fer la tesi de magisteri sobre aquesta disciplina amb nens plurideficients i puc aportar alguna cosa de bibliografia per si a algú li interessa aprofundir en el tema:

Alonso, D. y Estévez, A. F. (2005). Música y razonamiento espacio-temporal: luces y sombras del “Efecto Mozart”. En F. J. García Marcos y A. Sicilia Camacho (Eds.) Didáctica y Humanidades. Editorial Universidad de Almería (pp. 15-24).
María Carmen Cruces Martín Musicoterapia para Deficientes Visuales IV CONGRESO VIRTUAL INTEREDVISUAL SOBRE ATENCIÓN TEMPRANA Y DISCAPACIDAD VISUAL 2 al 31 de octubre de 2006

Serafina Poch Blasco IMPORTANCIA DE LA MUSICOTERAPIA EN EL AREA EMOCIONAL DEL SER HUMANO. En Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado nº 42 diciembre de 2001, pp. 91 - 113

SUAZO, G. I. C.; CANTÍN, L. M.; SALGADO, A. G. E.; GAJARDO, C. C. H.; CABALLERO, M. P. M.; TRUJILLO, H. E. G.;BUSTOS, A. I. P. & ZAVANDO, M. D. A. Efecto Mozart en el aprendizaje práctico de la Anatomía. Int. J. Morphol., 26(3):713-717, 2008.




Amés, he trobat aquesta web que ens pot ajudar d'una forma un poc menys acadèmica a entendre qué és aquesta disciplina: http://www.lamusicoterapia.com/
PD: les cites fetes estan traduides del castellà que és l'idioma en que estaven escrites.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada