La primera divisió està clara, quan es produeix mentre es dorm o mentre s'està conscient. La segona es referix a si el xiquet no ha aprés encara a controlar l'orina o si el xiquet sabia i deixa de fer-ho (secundària).
Entenem que els bebés no saben controlar l'orina, però que cap a l'any i mig es pot començar a controlar si els cuidadors el van treballant (sempre que no hi haja res que ho impedisca).
Un dels primers passos per llevar el volquer seria començar a fer notar al menut la diferència entre estar eixut i estar banyat i portar volquer i no portar-lo. Per això, estaria bé començar a llevar-li el volquer algun moment, deixar-lo que jugue un poc sense ell... Si seguim un patró lògic, hauriem de controlar quan ha pixat i immediatament després llevar-li el volquer, per que sino ho fem així, podem acabar regant tota la casa i serà culpa nostra, i només nostra.
Quan vegem que el xiquet ja controla més o menys la diferència entre volquer i no volquer a la vegada que eixut i no eixut, podem anar-nos-en de compres amb ell i triar una basenilla, adaptador... N'hi ha amb música i tot. I li espliquem que si aprén a gastar-la, podrà anar sense volquer com els grans.
A la seva vegada, hem de controlar les hores aproximades en que fa pipi i posar-lo nosaltres al vàter, hem desplicar-li que ens ha d'anar avisant i que si ho fa tindrà recompenses, que poden anar desde una gran felicitació, fins a alguna llepolia, galleta... Ma mare gastava cheetos i si no ho feia bé se'l menjava ella. Pot ser açò siga passar-se'n, però si el compensen amb alguna cosa de forma immediata els anirà bé (insistim en que la recompensa no té per què ser material, vostés trien, però si automàtica).
Quan el seu menut haja integrat que hi ha una recompensa per fer pipi o de ventre al vàter; que hi ha diferència entre sec i humit i que els grans no porten volquer ( açò pot taradar mig anyet tranquilament), és el moment de plantejar-se llevar-li el volquer. Ara bé, han de tindre en compte que primer es lleva durant el dia, i a ser possible en un cap de semana o un pont, per evitar que tinga una primera fuga en l'escola. Avisarem a l'escola per què no li posen més volquers ja i començarem a vigilar tres coses primordials:
La cantita de líquid que pren: deu beure poc més o menys un litrei mig de líquid al dia.
Les vegades que va al servei. al voltant de 8 a 10 vegades al dia (s'entén que a pixar, no a fer de ventre).
Que cada hora i mitja estiga uns minuts al vàter. Ell, no vindrà a dir-nos que vol anar al vàter si està agust jugant, així que se li ha de tallar el joc cada x temps per anar al vàter. Normalment, si li donem aigua i esperem un parell de minuts, aumentarem les possibilitats d'acert. (És fàcil que els primers dies, hi haja errors de càlcul, no és culpa de ningú, són coses que passen, jo em dedique a açò i fa dos messos em regaren el parquet, les pintures, els dibuixos...)
Trucs:
-Si vem que es toquen els genitals, pot ser un senyal de necessitat de vàter.
-Si gastem l'aigua per provocar el pipi, anirem més sobre segur.
-Seria interessant apuntar en una llibreta les vegades que va al vàter, les vegades que demana per ell mateix, les que l'hem de portar nosaltres... Sobretot veure que a poc a poc millora.
-Si es vol fer un mural i donar també premis a mig termini és una bona opció.
A tindre en compte:
-Les bevudes amb gas i sucre (de cafeina i teina ni parlem), són pitjors del que ens pensem, seria qüestió d'evitar-les.
-Les xiquetes tenen més facilitat, per què els seu aparell urinari no és tan complex.
-No devem tornar a posar el volquer si ja l'hem llevat.
-El jo te'l pose per si de cas, però tu avisa'm no és tan bona idea com pareix.
-El pipi stop (sensor d'humitat que pita) pot produir un efecte contrari: que es passen el dia amollant gotes per tindre la recompensa.
- Podem començar a preparar el terreny a l'any i llevar el volquer a l'any i mig, si el xiquet és comunicatiu.
-Entre llevar el volquer de dia i de nit, no deu passar molt més d'un mes.
Ja només queda desitjar-vos un bon resultat i que els accidents lògics i esperables, no vos facen massa mal bé els mobles i la roba.Així com que l'educació no és com un tir, sino com el vol d'una papallona, i que si un dia va més fluix que altre, no és res tan greu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada