Búsqueda personalizada

dimecres, 28 de novembre del 2012

Psicologia de l'educació

No fa molt ens han preguntat al facebook què era la psicologia de l'educació. Per a respondre, començarem pel principi encara que es faça més llarg: antigament només hi havia una ciència: la filosofia. Una persona pensava i ja era ciència, amb el temps les disciplines s'han anat separant (en part per sort i en part per desgràcia) La qüestió és que després s'ha anat veguent que les disciplines que estaven separades, en realitat s'ajuntaven. I de la suposada separació entre psicologia i educació acaba eixint la psicologia de l'educació. Generalment, la psicologia s'encarrega del comportament de la persona. I l'educació de la forma en que aprén la persona. Però clar, aprendre és una forma de comportament davant de l'estímul educador. Açò és psicologia o és educació? Quan un bebé aprén a parlar a força de sentir a la mare i al pare dient-li coses, el xiquet reacciona a una qüestió psicològica o a una educativa? En aquest moment és quan comença la psicologia de l'educació a ser necessària. Si bé per a mi la part psicològica de la carrera de magisteri està prou malament donada i s'abusa de tables, quadres cronològics i plantejaments més psicològics (cientificistes) que no educatius, devem reconèixer que a l'hora de la pràctica docent aquesta bèstia negra de la carrera acaba siguent útil. El problema ve de que els docents solen ser psicòlegs. I reconeguem-ho, la psicologia com a disciplina encara ha de guanyar molt de pedagogia per a ser disfrutada pels mestres.
Els temes que es solen vore són una introducció al fet històric. Principals autors i teories Freud, Eriksson, Pavlov, Skiner, Piaget, Vigotszki... (al meu parer, no sempre ben explicats i sense llegir-los en profonditat) desenvolupament de l'infant i factors teratogènics.
Espere que la resposta siga suficient, però si es volen més dades, per favor, demanen-les ací o al nostre facebook: (psicologia educativa)

2 comentaris:

  1. Como psicólogo enfocado a trabajar en educación creo que bien se merece un comentario.

    He de reconocer que los aportes que se explican en la carrera, que no distarán de los que se explican en psicología en torno a educación, pueden pecar de generalistas e introductorios y que no logran poner en la mesa el gran impacto que han causado sus teorías.

    En cuanto a los aportes de psicología en educación debo recordar y destacar: el constructivismo, con el que a muchos se les llena el marco teórico de ilusión pero que pocos consiguen llegar realmente a la práctica.

    Por otro lado, marcos teoricos que son tendencia y que también vienen del campo de la psicología: la inteligencia emocional de Salovey & Mayer y el aprovechamiento de las inteligencias múltiples de Howard Gardner.

    Cierto es que de entre los marcos teóricos que bien habría que mirar con lupa si han aportado cosas postivas que negativas a la educación ha sido el conductismo radical de Watson.

    Para concluir, decir que sólo el desarrollo de planes educativos eclécticos, que cuenten con todos los agentes de la sociedad y que se enfoque a una aplicación universal puede contar con posibilidades de éxito.

    ResponElimina
  2. Muchas gracias por tu aportación Jesús.

    ResponElimina